Studenou kávou opravdu nemyslíme tu, na kterou jste zapomněli a ona Vám vychladla :-) Mluvíme o zcela odlišném způsobu přípravy. Napadlo Vás někdy, že byste kávu nezalili horkou vodou, ale naopak studenou? Pokud ne, je čas to napravit.
Vhodný kávovar | Návod k přípravě cold brew | Recept na ledovou kávu z cold brew | Videorecept | Vše na přípravu
Co je cold brew?
Standardně se čerstvá káva zalívá vodou okolo 93-96 °C a extrakce je poté velmi krátká. U cold brew neboli studené kávy, je krátká extrakce v horké vodě nahrazena pomalou několikahodinovou extrakcí ve vodě studené. Jednoduše večer zalijete čerstvě namletou kávu studenou vodou a necháte kávu namáčet ideálně kolem 12 hodin. Druhý den tak máte připravenou neskutečně dobrou kávu, která se od té klasické liší především vyšší sladkostí, nižší aciditou a čokoládovými a ovocnými tóny.
Cold brew coffee je plná chuti a osvěžující, rozhodně nebudete mít potřebu kávu "ničit" zmrzlinou či ochucenými sirupy. Příprava cold brew je navíc skoro bez práce, náročná je pouze časově. Pokud si však kávu připravíte večer, máte jistotu, že ráno na vás bude čekat úžasně dobré osvěžení.
Kávovar na přípravu cold brew
Skvělým pomocníkem pro přípravu cold brew je kávovar Hario Mizudashi. Příprava s ním je neskutečně pohodlná a díky jemnému sítku máte záruku dokonale přefiltrované kávy. Určitě si doma cold brew recept připravte, budete překvapeni skvělou chutí tohoto nápoje.
NÁVOD NA PŘÍPRAVU KÁVY COLD BREW
- Připravte si čerstvě namletou kávu. Zvolte hrubší stupeň mletí, jako pro frenchpress či klidně i víc. Doporučujeme používat vždy čerstvě upraženou kávu a namlít ji těsně před přípravou. Pro cold brew se velice hodí jednodruhové kávy.
- Kávu zalijte studenou vodou a to v poměru ideálně 1 díl kávy na 10 dílů vody.
- Kávovou sedlinu nechejte máčet v průměru kolem 12 hodin. Nádobu můžete umístit do lednice.
- Výsledný studený nápoj přefiltrujte, např. v kávovaru Hario Mizudashi (viz fotka), který má již integrovaný filtr. Použít můžete ale také Váš oblíbený frenchpress či dripper.
- Vychutnejte si bohatou sladkou chuť studené kávy :-)
Videorecept k cold brew kávě (anglicky)
RECEPT NA LEDOVOU KÁVU Z COLD BREW
Máme i recept jak udělat ledovou kávu z cold brew. V horkých dnech vhoďte do výsledného nápoje několik kostek ledu a dokonalá ledová káva z kávovaru bude na světě. Je to káva nesrovnatelně kvalitnější, než jsou ledové kávy, které si koupíte v supermarketu či kávových řetězcích.
TYPY: S uvedeným postupem můžete i experimentovat, například vyzkoušejte kratší, či delší doby extrakce. Výjimkou nejsou ani 30 hodinové extrakce. Pohrát si můžete i s množstvím kávy. Můžete si koupit i výběrovou kávu. Vše záleží na Vaší chuti. Tímto způsobem můžete připravit i čaj! Cold brew ze zeleného čaje je naprostá lahůdka.
ZAKOUPIT VŠE PRO PŘÍPRAVU COLD BREW
Kávovar Hario Mizudashi pro přípravu ledové kávy pomocí extrakce studenou vodou tzv. cold brew. Objem 600ml.
Kávovar Hario Mizudashi pro přípravu ledové kávy pomocí extrakce studenou vodou tzv. cold brew. Objem 600ml.
Kávovar Hario Mizudashi pro přípravu ledové kávy pomocí extrakce studenou vodou tzv. cold brew. Objem 1l.
Kávovar Hario Mizudashi pro přípravu ledové kávy pomocí extrakce studenou vodou tzv. cold brew. Objem 1l.
Dripper vhodný pro začátečníky a nebo naopak pro ty, co chtějí experimentovat s kombinací zalévací (jako french press) a překapávací (dripper) metody.
Dripper vhodný pro začátečníky a nebo naopak pro ty, co chtějí experimentovat s kombinací zalévací (jako french press) a překapávací (dripper) metody.
Papírové filtry speciálně navržené pro přípravu filtrované kávy v Chemexu. Obsah balení: 100ks.
Papírové filtry speciálně navržené pro přípravu filtrované kávy v Chemexu. Obsah balení: 100ks.
Bělené papírové filtry Hario V60-01 pro přípravu překapávané kávy v dripperu. Balení obsahuje 40 ks.
Bělené papírové filtry Hario V60-01 pro přípravu překapávané kávy v dripperu. Balení obsahuje 40 ks.
Kávovar na studenou kávu Hario Mizudashi 600ml
Kávovar na studenou kávu Hario Mizudashi 1l
Hario Immersion Switch V60-02 dripper s filtry
Papírové filtry Chemex 6-10 šálků hranaté
Papírové filtry Hario V60-01 40 ks, bílé...
- Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo