Když první Američan naředil espresso
Amerika je z pohledu kávové kultury zemí kávy filtrované. A to už více než jedno století. V amerických filmech tak zdomácněla scéna z restaurace, kde servírka obchází hosty s konvicí plnou kávy a rozlévá ji do velkých hrnků. A přesně na takovou kávu jsou Američané po generace zvyklí. Nikdo se tedy nemůže divit překvapení amerických vojáků, kterým coby osvoboditelům naservírovali Italové koncem druhé světové války svoje milované espresso.
Dnes už samozřejmě nikdo neví, který voják si jako první přelil espresso do hrnku a dolil ho horkou vodou. Šok italské obsluhy si ale jistě představit umíte. Bezpochyby tomu napomohla i euforie z konce válečného konfliktu, každopádně se „naředěné espresso“ podávané ve velkých šálcích rozšířilo, a to navíc pod názvem káva Americano.
Amerika coby kontinent si na tento „svůj“ nápoj ovšem musela poměrně dlouho počkat. V nabídce Starbucks se tahle káva objevila až v devadesátých letech minulého století.
Kolik vody do americano navíc?
- Teď už tedy víte, že Americano káva vznikne, když hotové espresso dolijete horkou vodou. Původně to bylo v poměru 1:1, setkáte se ale také s poměrem 1:2 či dokonce 1:4. Záleží konec konců na preferencích konzumenta.
- Zcela zásadní je, že vodu přiléváte do již hotové kávy. Nepřipravujete tedy kávu ve větším množství vody, protože pak by vzniklo lungo. Kávu si navíc ředí až sám konzument. Pokud si tedy coffee Americano objednáte v kavárně, dostanete espresso ve větším šálku a k tomu konvičku s horkou vodou. Výsledný nápoj má samozřejmě poměrně malý obsah kofeinu, pokud 30ml espresso naředíte na výsledných 60-120 ml nápoje, můžete počítat s dávkou 50-70 mg kofeinu.
- Co se týče druhů kávy, odborníci radí připravovat Americano ze směsi Arabiky (90 %) a Robusty (10 %). Tím si zajistíte stabilnější a hustší pěnu.
- Stupeň pražení se může pohybovat od středního po tmavý, čím tmavší kávu použijete, tím bude výsledný nápoj více hořký a méně kyselý.
- Mletí doporučujeme jemné nebo střední.
Dnes už vám kávu Americano nebude nikdo servírovat s důrazně pozvednutým obočím, aby dal jasně najevo – sotva uchopíte konvičku a nakloníte ji nad šálkem – že „tohle už ale není káva“.
Kafé Americano je tu pro všechny, kteří mají rádi kávy velký hrnek, ale nepotřebují kofeinovou bombu.
Cherry je vysoce kvalitní silná a intenzivní Robusta s lehce čokoládovou chutí, vyšší hořkostí typickou pro Robustu a také s vyšším obsahem kofeinu, který je až 2x vyšší oproti Arabice.
Cherry je vysoce kvalitní silná a intenzivní Robusta s lehce čokoládovou chutí, vyšší hořkostí typickou pro Robustu a také s vyšším obsahem kofeinu, který je až 2x vyšší oproti Arabice.
Silné aroma a bohatá chuť jde ruku v ruce s vyšším obsahem kofeinu. Káva obsahuje ruční výběr nepůlených zrn (tzv. Culi) káv Arabica, Robusta, Chari a Catimor.
Silné aroma a bohatá chuť jde ruku v ruce s vyšším obsahem kofeinu. Káva obsahuje ruční výběr nepůlených zrn (tzv. Culi) káv Arabica, Robusta, Chari a Catimor.
Unikátní směs 5 druhů Arabiky ze Střední a Jižní Ameriky doplněná kvalitní robustou pro espresso plné chuti, síly a kvalitní cremy.
Unikátní směs 5 druhů Arabiky ze Střední a Jižní Ameriky doplněná kvalitní robustou pro espresso plné chuti, síly a kvalitní cremy.
Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos.
Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos.
Nevíte jakou kávu odrůdy 100% arabica vybrat? Kupte si tento mix 4 různorodých balení po 250g a jako pozornost 10 % ceny ! Celkem 1kg pražené kávy.
Nevíte jakou kávu odrůdy 100% arabica vybrat? Kupte si tento mix 4 různorodých balení po 250g a jako pozornost 10 % ceny ! Celkem 1kg pražené kávy.
Indie Cherry, zrnková káva ROBUSTA
Trung Nguyen CREATIVE 4, káva mletá
Espresso směs Pura Vida, zrnková káva
Brazílie Santos, zrnková káva arabica
Arabica z celého světa - 1kg, výhodné balení!
- Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy lungo