Říká se o něm, že má sílu kávy, je zdravý jako zelený čaj a chutný jako čokoláda. Umíte ho správně připravit?

Yerba maté pochází z Jižní Ameriky, připravuje se z lístků cesmíny paraguayské, což je strom vyžadující poměrně specifické podmínky (nadmořskou výšku 500-1000 metrů, vysokou vlhkost a teplotu 16-28 °C). Na svém domovském kontinentě se tento druh cesmíny vyskytuje především v jižní Brazílii a severních oblastech Argentiny a Paraguaye. 

Yerba maté nám coby nápoj nabídne především:

  • silné antioxidační účinky;
  • zvýšení hladiny energie a zlepšení koncentrace (díky obsahu kofeinu);
  • redukci únavy (zejména svalové) a zkvalitnění kontrakce svalů, čímž zvyšuje sportovní výkonnost;
  • antibakteriální účinky;
  • urychlení metabolismu a podporu spalování tuků.

A jak si nápoj s tolika příznivými účinky připravíte?

YERBA MATÉ ZE SÁČKU 

  1. Do šálku dejte 1-2 sáčky yerba maté čaje mírně navlhčené studenou vodou.
  2. Vše zalijte horkou vodou o teplotě cca 80 °C.
  3. Čaj nechte 5 minut vylouhovat a pak sáčky vyndejte. 

YERBA MATÉ ZE SYPANÉHO ČAJE

  1. Do konvice nebo French pressu nasypejte 1-2 lžíce yerba maté čaje mírně navlhčeného studenou vodou.
  2. Vše zalijte ¼ - ½ litrem horké vody a teplotě cca 80 °C.
  3. Po pěti minutách louhování čaj slijte.

YERBA MATÉ ZE SYPANÉHO ČAJE TRADIČNÍM ZPŮSOBEM

Tradice praví, že se čaj yerba maté připravuje ve speciální nádobě zvané kalabasa.

  1. Do kalabasy nasypejte 2-3 lžičky yerba maté čaje mírně zvlhčeného studenou vodou. 
  2. Do nádoby vložte kovové brčko zvané bombilla a po něm pomalu, opatrně nalévejte horkou vodu o teplotě 80 °C.
  3. Nápoj upíjejte po doušcích brčkem. Vodu můžete během konzumace dolévat, sami poznáte, zda si ještě čaj uchovává svou typickou chuť. 

Kdo má čaj raději sladší, může si yerba maté dosladit trochou kvalitního, ideálně nerafinovaného cukru. Vhodný je i med, stévie či melasa.