Co je french press? French press je perfektní vynález, pomocí kterého si doma připravíte kolikrát lepší kávu, než jakou dostanete v kavárně. Pořizovací cena se přitom pohybuje už v řádu pár set, samozřejmě záleží na značce a provedení.

Výhody | Hrubost mletíNávod k přípravě | Vše na přípravu

French press je rozhodně skvělá volba pro všechny, kdo rádi pijí klasického turka a chtěli by si začít kávu připravovat kvalitnější metodou. Káva by se na rozdíl od turka měla extrahovat pouze několik málo minut. Poté se do ní vylučují ze sedliny i látky, které nejsou chutné a ani zdravé pro naše trávení. V nerezovém french pressu nebo plastovém french pressu si kávu připravíte stejně jako "turka" - namletou třeba i rovnou  výběrovou kávu pouze zalijete horkou vodou. Poté však kávu díky sítku přefiltrujete. Káva tak bude čistější a chutnější.

Za velmi málo peněz dostanete z frenchpressu rozhodně chutnou kávu. Stačí dodržovat několik základních pravidel pro přípravu, které jsou společné pro všechny frenchpressy, nehledě na cenu, značku či velikost.

VÝHODY FRENCH PRESSU

  • nízká pořizovací cena
  • velmi snadná příprava
  • nenáročná údržba
  • nemusíte dokupovat žádné filtry apod.
  • máte perfektní kontrolu nad teplotou vody a časem extrakce

HRUBOST MLETÍ: hrubé

Ideální je umlít kávu vždy čerstvou těsně před každou přípravou. Na frenchpress se káva mele poměrně hrubě a to na konzistenci cukru krystal. Pokud byste měli ve výsledném nápoji větší množství jemné kávové sedliny, doporučujeme příště mlít kávu ještě hruběji.

Jak připravit kávu ve french press?

Celkový čas přípravy ve french pressu: 4 minuty

Objem kávy: pro 300ml (pro větší objem volte více kávy)

Množství kávy: 18g (poměr 6 gramů / 100ml)

Návod jak na přípravu kávy pomocí french press

  1. Připravte si vodu o teplotě 93-95°C. Vodu používejte ideálně filtrovanou.
  2. Namelte si čerstvě praženou kávu v množství 18 gramů / 300ml vody, pokud děláte více, počítejte s poměrem 6g / 100ml. Káva by měla být namletá hrubě a to na konzistenci cukru krystal.
  3. Do nádobky french pressu nasypejte odpovídající množství kávy a zalijte cca 100 ml vody. Dobře promíchejte a počkejte 30 sekund. Tento krok lze přeskočit, avšak zbavuje kávu přebytečného CO2, který zejména čerstvě pražené kávy obsahují. CO2 zabraňuje dokonalé extrakci chutí, proto je dobré se jej takto zbavit před kompletním zalitím.
  4. Dolijte zbytek vody a nechejte extrahovat 3 minuty, kávu nemíchejte.
  5. Kávu zamíchejte a počkejte 1 min až klesne kávovina dolů.
  6. Pote píst stlačte dolů. Nemusíte na něj nijak tlačit, píst neslouží k tomu, aby kávu stlačoval, tj. vymáčkl z ní poslední zbytek vody, tyto chutě v kávě nechceme.
  7. Kávu ihned celou slijte a servírujte. Káva by neměla zůstat ve frenchpressu, aby se již dále nelouhovala.

CHCETE KOUPIT FRENCH PRESS?

Videorecept k french press

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Doporučení konvic k french press přípravě

Nejčastější otázky k přípravě ve french pressu:

Otázka 1: Jakou mletou kávu mám použít pro přípravu v French pressu?

Odpověď: Doporučuje se použít hrubě mletou kávu, která se bude snadno oddělovat od vody a nezpůsobí zakalení vašeho nápoje.

Otázka 2: Jaké je správné poměrné množství kávy a vody při použití French pressu?

Odpověď: Obvykle se doporučuje poměr 1:15, tedy 1 gram kávy na 15 ml vody. Pro standardní 1 litrový French press použijte asi 60 gramů mleté kávy a 900 ml vody.

Otázka 3: Jaké je doporučené teplota vody pro přípravu kávy v French pressu?

Odpověď: Teplota vody by měla být mezi 93 a 96 °C. Pokud používáte konvice s teploměrem, můžete teplotu snadno sledovat. Pokud ne, nechte vařící vodu odpočinout po dobu 30 sekund a poté ji nalijte do French pressu.

Otázka 4: Jak dlouho by měla trvat infuze při přípravě kávy v French pressu?

Odpověď: Obvykle se doporučuje infuze po dobu 4 až 5 minut. Můžete si ale s dobou infuze pohrát podle toho, jakou chcete chuť své kávy.

Otázka 5: Jaké jsou nejčastější chyby, které se dělají při přípravě kávy v French pressu?

Odpověď: Mezi nejčastější chyby patří použití příliš jemně mleté kávy, nedostatečné množství kávy nebo příliš krátká doba infuze.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.