Kde se vzalo latte macchiato – další z kávových nápojů, jejichž základ tvoří espresso

Jestli čekáte zajímavý příběh z počátku dvacátého století, tak vás tentokrát nejspíš zklameme. Historie téhle kávy je totiž tak trochu zahalena tajemstvím. Většina kávových historiků se spokojí s konstatováním, že se latte macchiato poprvé objevilo v Itálii v osmdesátých letech minulého století. A nešlo v podstatě o nic jiného než o „obrácené macchiato“.

Latte macchiato – espresso na trůnu z mléčné pěny

Takže místo nápoje, jehož základem je čerstvé espresso zalité horkým mlékem, máte horké mléko, mléčnou pěnu a teprve na ni usedne – skutečně jako na trůn – připravené espresso. Celou korunovaci si popíšeme ještě detailněji…

Jak se z espressa stane latte macchiato

  1. V první řadě si potřebujete napěnit mléko. Použijte mléko s obsahem tuku 1 nebo 2 %, tím máte zajištěný správný poměr bílkovin a tuků, aby vznikla kvalitní krémová pěna. 
  2. Řada kávovarů na espresso je vybavena tryskou na mléko, případně můžete použít speciální napěňovač.
  3. Napěněné mléko nalijte do speciální sklenice na latté macchiato. 
  4. Nyní si připravte espresso a to opatrně nalévejte nahoru na mléko.

Výhodou kávového nápoje s takovým podílem mléka je, že nedojde k rapidnímu navýšení krevního tlaku vlivem kofeinu. Mléko je navíc zdrojem cenných živin, ať už jde o bílkoviny, či vápník. 

Kdo si z nějakého důvodu (například kvůli intoleranci laktózy) nemůže připravit latte macchiato z klasického mléka, má možnost využít kvalitních mléčných alternativ Alpro

Čím se liší latte macchiato od cafe latte?

Řada lidí tyto kávové nápoje nijak neodlišuje, ale když se podíváte na postup přípravy, jeden zásadní rozdíl tu je. Latte získáte tak, že k espressu přidáte napěněné mléko. V případě latte macchiata přidáváte espreso do napěněného mléka. 

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Obvykle nás těší, když je nebe bez mráčku, ale určitě najdete spoustu příležitostí, kdy espresso usadit na mléčný obláček a vychutnat si latte macchiato. 

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.