Nic nepodtrhne vaše kulinářské umění lépe než použití čerstvě umletého koření a soli. I takový malý detail dokáže velké věci. Jaké?
Lepší chuť a aroma
Aroma a chuť výsledného pokrmu dosahují při použití čerstvě mletého koření zcela jiné úrovně, než když bezmyšlenkovitě sáhnete po sáčku s kořením namletým. Zkuste si přivonět ke kupovanému mletému pepři a pak k tomu, který jste si právě umleli. Nyní už bezpochyby chápete ten rozdíl! Chuťově výraznější a aromatičtější – to jsou hlavní benefity koření, které si namelete doma sami krátce před použitím.
Řada druhů koření totiž obsahuje oleje, které se zásadně podílí na jeho chuti a vůni. Tyto oleje ovšem při styku se vzduchem ztrácí na účinnosti.
A tímhle zjištěním jste o krok blíž k tomu, abyste to s čerstvě umletým kořením zkusili. K tomu ovšem potřebujete vhodný…
Mlýnek
…lépe řečeno mlýnky. V základní výbavě byste měli mít dva – jeden na koření a druhý na sůl.
Proč nezaměňovat mlýnek na sůl s mlýnkem na pepř
Ačkoliv si spolu sůl a pepř dokonale rozumí na talíři, přípravnou fázi – tedy mletí – potřebují každý svou vlastní. Kvalitní mlýnky na pepř mají mlecí kameny ocelové, zatímco mlýnky na sůl keramické. Důvod je jasný, sůl při dlouhodobém kontaktu s ocelí způsobí korozi. Mlýnek na sůl by proto měl být výhradně keramický, zajistíte si tak jeho dlouhou životnost.
Na co se zaměřit při výběru mlýnků
Při výběru mlýnku na pepř nebo sůl vás obvykle zajímá jeho:
- cena
- ostrost
- životnost
- nastavitelnost hrubosti mletí
Z tohoto ohledu u mlýnků platí, že:
- keramika je levnější než ocel
- ocel je ostřejší než keramika
- keramika pokulhává za ocelí v životnosti
Hrubost mletí
Hrubost mletí nastavujete podle druhu koření a pokrmu, který připravujete. Omáčky a polévky je lépe dochutit najemno mletým kořením, zatímco steaky, saláty a pokrmy, kde koření současně slouží jako ozdoba, si zaslouží mletí nahrubo.
K funkčnosti patří design
Nezapomeňte, že mlýnek by měl ladit s vaší kuchyní, lehce se ovládat a dobře padnout do ruky. Jedině tak se stane vaším nepostradatelným pomocníkem při vaření. V naší nabídce najdete ruční mlýnky na sůl a koření od osvědčené české firmy Lodos. Její produkty v sobě kloubí kvalitu i stylový design.
Ocelové či keramické mlecí kameny?
U ručních mlýnků na pepř a sůl nehraje tak podstatnou roli z čeho jsou mlecí kameny, jak se většina domnívá. Keramické mlecí kameny mají zejména výhodu lepšího odvodu tepla, ale pokud v ruce nebudete mlet kilogramy pepře nebo soli (nebo koření), tak je to v podstatě jedno. Keramické kameny mlýnků by měly oproti ocelovým o něco málo déle vydržet ostré.
Proč nakupovat mlýnky na pepř a sůl u nás?
- Mlýnek na sůl, pepř nebo koření, který je skladem, umíme doručit už druhý den od objednávky!
- Kamenné prodejny v Praze a odběrná místa po celé České republice.
- Máme širokou nabídku produktů k přípravě kávy a čaje, stejně tak i kvalitní kávu.
- Potřebujete poradit? Naše zákaznická podpora je tu pro vás.