STŘEDNĚ PRAŽENÁ káva odrůdy Etiopie Sidamo. Etiopie dala kávě své jméno podle etiopské provincie Kaffa, a jedna z nejlepších káv na světě se pěstuje právě tam.
Pražení kávy je skutečná alchymie, která ve výsledku ovlivňuje chuťové vlastnosti kávy. Obecně lze říci, že si hrajeme se dvěma základními charakteristikami kávy a těmi jsou kyselost a hořkost. V jednoduchosti platí, že čím více kávu upražíme, tím více potlačujeme její přirozenou kyselost a zvýrazňujeme její hořkost. Ve světě jsou známí například Italové se svým pražením kávy do velmi tmavé barvy, naopak obyvatelé severských států si raději pochutnají na kávě upražené do velmi světlé barvy. Pokud nemáte rádi kávu upraženou na vyšší stupeň, doporučujeme vyzkoušet světlejší variantu kávy Etiopie Sidamo. Zrna jsou upražena na světlejší stupeň, než je naše standardní pražení. Káva má lehce skořicovou barvu a má příjemnou aciditu. Tělo kávy není tak silné a výrazné jako při vyšším stupni pražení.
Etiopie ležící v Africkém rohu ve východní Africe je zemí, ve které se začaly psát samotné dějiny kávy. Samotné slovo „káva“ je odvozeno od provincieKaffa, v níž se údajně káva poprvé pěstovala. V současné době, kdy je Etiopie největším producentem a vývozcem kávy Arabica z afrických zemí a celosvětově zaujímá 5. místo, zde stále převážně v jižní části země nalezneme lesy divoce rostoucího kávovníku. Asi 98 % veškeré produkce kávypochází z místních malých farem.
Odrůda Sidamo je skutečným africkým klenotem, který patří mezi nejžádanější kávy na světě. Není divu, když se zde kávové umění předává z generace na generaci.
Původ kávy: V regionu Sidamo, který nalezneme v jižní části Etiopie, se malí farmáři starají o pěstování a produkci jedné z nejzajímavějších káv na světě v nadmořské výšce kolem 2200 m.n.m. Tato výška jí propůjčuje střední kyselost.
Chuť: Pro Sidamo je typická jemná a plná chuť s čokoládovou plností, doprovázená opojným a hlubokým kořeněným květinovým aroma s příchutí vinné révy. Tělo je lehčí a krásně sametové. Každý doušek této luxusní kávy uzavírá mírné citrusové aroma. Káva je ceněna pro svoji příjemnou ovocnou kyselost.
Zpracování: mokré Odrůda: Forest Coffee Složení: 100% Arabica Stupeň pražení: Light city
Vzhledem k ceně překvapivě výborná káva :). Připravujeme ji v Aeropressu a střídáme s ostatními druhy kávy. Vždy když se k ní vrátím, tak mi moc chutná :).<br />
<br />
S kávou z Etiopie mám zatím dobré zkušenosti, ale tato mě zklamala. Nevýrazná chuť, je nutno je smíchat s něčím výraznějším. Pak je výborná. Ale na kávy od Gourmet káva jsem nezanevřela, zkusím příště jinou.