Jak napěnit mléko bez kávovaru
Pro mnohé milovníky kávy je kvalitní mléčná pěna nepostradatelným prvkem jejich oblíbeného šálku. Ale co když nemáte k dispozici kávovar, který v sobě má automaticky zabudovaný šlehač mléka? Žádný problém! Ukážeme vám, jak mohou jednoduché a efektivní metody dokonale našlehat mléko bez kávovaru.
Studené či teplé mléko? Rostlinné či živočišné mléko?
Možná vás zajímá, jak našlehat mléko co nejlépe a jestli je zakopaný pes třeba v jeho teplotě. Tento mýtus můžeme hned vyvrátit. Pokud máte radši šálek osvěžení, například v letních horkých dnech, vytáhněte mléko z lednice a pusťte se do napěnění. Jste-li však milovníkem porce horké a voňavé kávy, ohřejte mléko na 60–65 °C. S dosažením přesné teploty vám pomůže potravinářský teploměr. Nikdy by se nemělo přehrát, nemuselo by vám pak udělat příliš dobře.
Úplně nejlepší je pro napěnění čerstvé plnotučné mléko s obsahem tuhu v rozmezí 3,5–5 %. To obsahuje hodně bílkoviny a umožňuje tak vykouzlit nadýchanou a bohatou čepici. Pokud se však mléčným výrobkům vyhýbáte, sáhněte po alternativních rostlinných zdrojích, například ovesném či mandlovém. Napěnění mléka vám půjde stejně dobře.
Jak našlehat mléko různými metodami
Nepočítejte s tím, že si pro jeden hrnek odpolední kávy napěníte pár mililitrů mléka a zbytek láhve dáte zase zpět do lednice. Bohužel to tak nefunguje. Mléčnou pěnu vytvoříte z alespoň poloviny plné konvičky na její přípravu, což znamená přibližně 150 ml.
French press a mléčná pěna
Ano, vidíte správně. French press není pouze k přípravě kávy, ale můžete ho využít rovnou k vytvoření mléčné čepice, například na cappuccino.
- Naplňte nádobku mlékem a pohlídejte si jeho teplotu,
- začněte pumpovat pístem nahoru a dolů,
- pokračujte, dokud se nevytvoří hedvábně hebká pěna.
Ruční napěňovač mléka
Na stejném principu funguje také ruční šlehač mléka. Pomocí stlačování napění mléko za nejkratší dobu, ze všech možných způsobů, bez použití parní trysky. Pěnič mléka dokáže velmi rychle a snadno vytvořit hustou a krémovou pěnu.
Spirálový šlehač mléka
Asi nejlevnější metodou pro ty, kteří touží po správném caffe latte je napěňovač mléka na baterie, který seženete za pár stovek, a přitom odvede dobrý výkon.
- 1/3 nerezové konvičky zaplňte mlékem dle vlastní volby,
- šlehač na mléko ponořte pod hladinu a přibližte ho šikmo ke stěně,
- jakmile začnete šlehat, na hladině se vytvoří vír,
- po vyšlehání konvičkou poklepejte, abyste vyhnali z pěny velké bublinky.
Elektrický napěňovač mléka
Láká vás příprava mléčné pěny téměř bez práce? Do elektrického napěňovače stačí nalít studené mléko a přiklopit jej víčkem. Přístroj udělá veškerou práci za vás. Sám ohřeje mléko na ideální teplotu a našlehá ho do dokonale hladké pěny. Elektrický napěňovač mléka je ideální pro ty, kteří si dopřávají horký šálek kávy vícekrát za den.
Konvička na napěnění mléka
Pokud se rozhodnete našlehat mléko parní tryskou, je k tomu zapotřebí konvička na šlehání mléka z nerezu. Samostatné pěnění však není lehký proces, je potřeba dostat ho takzvaně do ruky.
- Před šleháním mléka zkontrolujte trysku a prožeňte jí páru, aby se vyčistila.
- Konvička na mléko by měla být z jedné třetina naplněna vychlazeným mlékem.
- Trysku ponořte asi centimetr pod hladinu a zapněte páru na plný výkon.
- Co nejhustší pěny dosáhnete tak, když budete konvičku posouvat postupně směrem dolů.
- Jakmile začne být konvička na mléko příliš horká, vypněte trysku a vytáhněte ji.
- S konvičkou poklepejte, abyste vyhnali vzduchové bubliny.
- Po napěnění mléka trysku vyčistěte (pusťte páru naprázdno), aby v ní neulpěly nečistoty a zbytky mléka.
Bohatá pěna je prvním krokem k latte art
Bohatá a jemná mléčná pěna je základem pro vytvoření úchvatných obrázků na povrchu kávy, známých jako latte art. Kávu si však vychutnejte co nejdříve – latte art vydrží v perfektní kondici pouze pár okamžiků, postupně se začnou jeho ostré rysy ztrácet a splývat. Na povrchu můžete vytvořit lehčí obrazce jako je tulipán, rozeta či srdíčko. Ti zkušenější baristé však dokáží naprosto ohromit například medvídkem, pavučinou či labutí, zkrátka kousky, které jsou téměř k nerozeznání s jejich reálnou podobou. Praxe dělá mistra! Proto nezoufejte a zkoušejte i ty nejzákladnější latte art opakovaně, abyste si jej zaryli pod kůži a osvojili důležité základy, které jdou ruku v ruce s propracovanějšími obrázky.
- Základem je správně napěněné mléko. Bez toho se zkrátka neobejdete.
- Pro vytvoření základních, a tím tuplem složitějších obrázků potřebujete nerezovou konvičku na pěnění mléka se špičkou, díky které bude pěna stékat v tenkých pramenech.
- Pro začátečníky je ideální pohrát si s pěnou v širším šálku, který disponuje dostatečně velkou hladinou.
Pevné ruce jsou základ
Šálek uchopte do dlaně a zklidněte své ruce. Napěněné mléko začněte nalévat doprostřed šálku a snažte se zachovat hladinu kávy hnědou.
Plnění šálku
K espressu přilévejte mléčnou pěnu do zhruba poloviny šálku. Od tohoto momentu je čas začít tvořit ten pravý latte art. Pokud byste dříve porušili tmavou hladinu, nebyl by obrázek dobře rozpoznatelný.
Dokonalá práce baristy
Pro vytvoření latte art existují dané postupy, které se liší obrázek od obrázku. Svůj výtvor zakončíte tak, že přiblížíte konvičku s mléčnou pěnou k hladině kávy a pomalu zmírníte její sklon. Šálek by měl být naplněn doslova po okraj.
Tak co, také jste dostali chuť na šálek lahodného cappuccina? Tak hurá pro něj! Věříme, že s našimi radami, jak na lahodnou krémovou pěnu zvládnete jeho přípravu raz dva.