Spojte lásku ke kávě a dobrému alkoholu
Dobrá káva a prémiový alkohol toho mají více společného, než se na první pohled může zdát. V obou případech jde o nápoje, které byly nejprve zatracovány, ale dnes si bez nich mnozí z nás nedovedou život představit.
Zároveň je velmi rozšířený názor, že jak kávu, tak kvalitní alkohol je možné si vychutnat pouze v čisté, nemíchané podobě. Pokud ale rádi experimentujete, a máte rádi ušlechtilou chuť, můžete vyzkoušet některý z kávových koktejlů. Abychom vám pomohli s výběrem, připravili jsme pro vás několik nejznámějších receptů.
O míchání kávy a alkoholu obecně
Nápad smíchat kávu a alkohol není nic nového pod sluncem. Dá se říci, že téměř v každé zemi se oba nápoje mísí už dlouhá staletí, nebo minimálně desetiletí, v případě modernějších variant. Pokud by tedy chtěl někdo ochutnat všechny kávové drinky na světě, pravděpodobně by mu na to nestačila ani polovina života.
V případě, že s kávovými drinky teprve začínáte a játra máte zdravá, nejjednodušší je vybrat si spojení kávy a alkoholu, který máte rádi i v čisté podobě. Důležité je také využít značku alkoholu, které je v receptu uvedena. Velmi často je alkohol vybrán tak, aby perfektně doplňoval chutě přítomné v kávě a dalších ingrediencích.
Recept: Pravá irská káva
Irská káva měla původně zahřívat promrzlé pasažéry prvních letů přes Atlantik. Dnes je ale k dostání na mnoha místech po celém světě, zvláště v USA se stala ikonickým drinkem hned v několika barech. Tím nejznámějším je pravděpodobně Buena Vista Café v San Francisku.
Pro přípravu irské kávy budete potřebovat zhruba 40 ml kvalitní ohřáté irské whiskey. Tu nalejte do sklenice a přijdete okolo 150 ml espressa či lunga. Na závěr přidejte šlehanou smetanu. Pokud chcete drink sladký, slaďte ho cukrovým sirupem a míchejte v shakeru před přidáním smetany. Nezapomeňte, že irskou kávu správně nikdy před pitím nemícháme, ale pijeme ji vždy přes smetanu na vrchu šálku.
- 40 ml irské whiskey
-
150 ml kávy (espresso/lungo)
-
cukrový sirup
-
šlehaná smetana
Coldbrew gin tonic
Pokud patříte mezi milovníky ginu s tonicem, můžete ho vylepšit spojením s kávou. Stejně jako je hitem posledních let nealkoholický nápoj espresso tonic, i jeho alkoholická varianta nabývá na popularitě po celém světě. Pro potěšení z tohoto drinku budete potřebovat kávu ideálně připravenou metodou cold brew. Tu smícháte v nachlazené sklenici s 30 ml kvalitního ginu, 20 ml cukrového sirupu a prémiovým tonikem.
- 30 ml ginu
-
cukrový sirup
-
50 ml kávy (cold brew)
-
60 ml toniku (nebo dle chuti na dolití)