Chutné a rychlé recepty na kávové dezerty
Bez kávy ani ránu? A že si svůj šálek povzbuzujícího nápoje rádi vylepšíte nějakým moučníkem? Máme pro vás jednoduché recepty na nepečené kávové dezerty, u kterých kávu využijete už při přípravě.
Pokud milujete chuť a vůni kávy natolik, že se nespokojíte jen s popíjením tohoto nápoje, pojďte si s námi připravit dezerty, u kterých si kávu užijete dosyta. A dobrá zpráva je, že je zvládne opravdu každý.
Nepečený čokoládovo-kávový cheesecake
Pokud se chystáte pohostit více lidí, je tento dort naprosto ideální. Jen ho ideálně připravte den předem, aby stihl v lednici ztuhnout. K přípravě je ideální kulatá dortová forma o průměru 25 cm.
Suroviny:
-
200 g nesolených kešu – nechte je přes noc máčet ve studené vodě
-
250 g kakaových sušenek (např. Derby)
-
1 polévková lžíce mleté kávy
-
100 g másla
-
500 g krémového sýra – ideální je např. Philadelphia nebo Lučina
-
300 ml smetany ke šlehání
-
165 ml med nebo javorového sirupu
-
2 lžičky vanilkového extraktu
-
11 plátků želatiny
-
espresso nebo dvě lžíce instantní kávy zalité 165 ml horké vody
-
250 g hořké čokolády
-
250 g mléčné čokolády
-
holandské kakao na posypání
Postup:
Nejprve si vyložte formu pečicím papírem. Poté sceďte, opláchněte a okapejte kešu oříšky. V robotu rozmixujte sušenky s mletou kávou a rozpuštěným máslem a hotovou směs upěchujte na dno formy a dejte zatím chladit do lednice.
Do vyčištěného robotu dejte kešu a rozmixujte je co možná nejvíc najemno. Jakmile bude hotovo, přidejte smetanový sýr, vanilkový extrakt, smetanu a med. Opět mixujte, dokud hmota nebude celistvá.
Poté ve vodní lázni rozpusťte obě čokolády. Dále připravte želatinu tak, že necháte plátky máčet v troše vody cca 5 minut. Mezitím v rendlíku zahřejte espresso nebo instantní kávu. Vymačkanou želatinu přidejte ke kávě a jakmile se rozpustí, nalijte směs společně s rozpuštěnými čokoládami ke kešu směsi, důkladně promíchejte a vlijte na připravený sušenkový základ.
Hotový dort ještě nechte minimálně 5 hodin v lednici. Než ho nakrájíte, lehce jej poprašte kakaem.
Pohár s čokoládovou a kávovou pěnou
Čokoládová pěna je jednoduchý nepečený dezert, který chutná výborně jen tak, nebo ho můžete doplnit nakyslejším ovocem. Počítejte s tím, že před podáváním je potřeba ho nechat ještě cca 3 h chladit v lednici.
Suroviny na kávovou pěnu:
-
1 plátek želatiny
-
40 ml espressa nebo filtrované kávy
-
160 g kondenzovaného mléka
-
120 ml smetany ke šlehání
-
3 polévkové lžíce cukru krupice
-
2 bílky
-
špetka soli
Suroviny na čokoládovou pěnu:
-
70 ml smetany ke šlehání
-
100 g kvalitní tmavé čokolády
-
1,5 polévkové lžíce cukru krupice
-
2 bílky
-
špetka soli
-
holandské kakao
Postup:
Než se dáte do přípravy kávové pěny, dejte do mírně studené vody nabobtnat želatinu. V rendlíku rozehřejte kávu, ale pozor, aby se nezačala vařit. Do teplé kávy pak vmíchejte želatinu a směs vlijte do kondenzovaného mléka a dobře promíchejte.
Vyšlehejte smetanu a smíchejte s kondenzovaným mlékem s kávou. Dále vyšlehejte bílek s cukrem a špetkou soli. Bílek musí být pevný, ale ne úplně tuhý, aby se dobře spojil se šlehačkou. Do šlehačky jej jemně zapracujte stěrkou a naplňte připravené sklenice do poloviny. Poté je umístěte do lednice.
Čokoládovou pěnu připravíte tak, že v rendlíku přivedete k varu smetanu, kterou pak přelijete ¾ čokolády. Míchejte, dokud nebude čokoláda rozpuštěná a pak přidejte i zbytek čokolády a míchejte dohladka.
Zatímco bude čokoláda chladnout, vyšlehejte si bílky s cukrem a špetkou soli a pak jemně zapracujte do čokolády. Směs pak umístěte do sklenic na kávovou vrstvu a nechte vychladit. Před podáváním pohár ještě posypejte kakaem a je hotovo.
Jednoduché šťavnaté kávové řezy s tvarohovým krémem
Suroviny těsto: 3 ks vejce, 1 hrnek (250 ml) hladká mouka, 1 hrnek polohrubá mouka, 1 bal. prášek do pečiva, 1/2 hrníčku olej, 1 hrnek mléko, 1 hrnek krystalový cukr, 3 lžíce kakao
Suroviny krém: 500 ml smetana ke šlehání, 2 bal. ztužovač, dle chuti moučkový cukr, 250 g jemný tvaroh, 1 hrnek slazená a uvařená káva, podle chuti rum, podle potřeby džem, na posypání kakao
Postup receptu
Vajíčka vyšleháme s cukrem do tuhé pěny. Přidáme mléko, olej a následně i sypkou směs (mouky promíchané s práškem do pečiva a kakaem).
Těsto naneseme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem a dáme upéct. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 160 stupňů asi 40 minut. Necháme vychladnout a překrojíme na polovinu.
Polovinu těsta pokapeme uvařenou a oslazenou kávou, do které jsme přidali rum.
Natřeme džem a naneseme polovinu krému. Uložíme druhou polovinu těsta, znovu pokapeme kávou a potřeme džemem. Nanaseme krém a vrch posypeme kakaem.
Krém:
Smetanu vyšleháme se ztužovačem a cukrem do tuhé šlehačky a nakonec vmícháme tvaroh.
Zdroj: https://www.nejrecept.cz/kategorie/zakusky
Dobrou chuť!