Tentokrát si můžete vychutnat lahodný osvěžující nápoj ze sušených kávových třešní pečlivě vypěstovaných v Kolumbii v oblasti Cauca v Kolumbii. Coffea arabica, odrůda Caturra.
Popis:
Cascara (španělský slupka) je ovocný čaj ze sušených slupek kávových třešní. Takový „kávový čaj“ je podle dostupných pramenů nejstarším kávovým nápojem, který se v historii začal připravovat z plodů kávovníku. V Jemenu ho vařili již v 9. století pod názvem Keshir (qishr). Zrnková káva, jak ji známe u nás, jsou pražená semena vyloupnutá z kávových třešní, která dozrávají na kávovnících. Na farmách se slupky se zbytky přilnuté ovocné dužiny používají jako přírodní hnojivo. Po vysušení připomínají svou vůní sladká rozinky a nápoj z nich je chuťově nejvíce podobný šípkovému čaji.
Postup přípravy:
1. 25 g cascary zalijeme 500 – 750 ml vroucí vody a necháme louhovat 6 – 8 minut.
2. Následně scedíme.
Náš tip:
Ochutnejte ledový kávový čaj! Dvojnásobné množství cascary v kombinaci se studenou vodou odložíme na 24 hodin do chladničky. Tento, už tak krásně sladký nápoj, můžeme přisladit medem nebo panelem. Velmi dobře chutná v kombinaci s citrusy a ovocnými sirupy.
Zpracování:
Cascara ve 100 g balení je zpracována technologií "High Pressure Processing", co znamená post-balící netepelný pasterizační způsob zpracování potravin, který využívá vysoký hydrostatický tlak (od 87 000 psi – 6 000 barů). Tento tlak inaktivuje patogeny v potravinách, prodlužuje dobu skladování a snižuje až zcela eliminuje používání konzervačních látek.
Vlastnosti a benefity:
• Bezpečnější potraviny – HPP inaktivuje škodlivou mikrobiologickou aktivitu v potravinách bez poškození vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Technologie dále eliminuje i riziko kontaminace potravin.
• Čerstvější a chutnější produkty – potraviny si zachovávají svěžest, chuť, barvu a vzhled.
• Šetrné k životnímu prostředí – technologie snižuje až eliminuje používání konzervačních látek v potravinách. Při procesu zpracování se nepoužívají žádné chemické látky, jen voda.
• Méně odpadu – HPP prodlužuje životnost výrobků, čímž se zajišťuje jejich kvalita a čerstvost až do konce spotřebního cyklu. U některých produktů můžeme touto technologií dosáhnout až o 90 % méně odpadu!
Proces zpracování:
Produkt se vloží do HPP nádoby umístěné ve vodním prostředí. Voda se stlačí, aby vytvořila okamžitý hydrostatický tlak, který působí stejnou silou na všechna místa výrobku. Flexibilní balení přenáší tlak z nádoby na výrobek a zároveň jej stále chrání před vodou.
Orientační obsah kofeinu v kávových nápojích:
Cascara 110 – 130 mg/l
Běžně připravovaná káva 300 – 500 mg/l
Espresso 30 – 50 mg/porce
Skladujte v suchu a při pokojové teplotě.