Cesta do hlubin jejich vztahu. Má pravidelná konzumace kávy nějaký vliv na vaše klouby?

ARTRÓZA vs. ARTRITIDA

Nejprve krátce odbočíme od hlavního tématu kvůli vysvětlení pojmů. Řada lidí totiž artrózu neodlišuje od artritidy, nicméně jde o dvě různé diagnózy.  Ačkoliv jsou projevy obou onemocnění podobné a jedná se o potíže postihující klouby, kosti i vazy, příčiny se liší. Odlišná pak bude i terapie, reakce na určité látky i lékové interakce.

V případě artrózy jsou problémy způsobeny nadváhou (či obezitou), nadměrným zatěžováním dané partie či poúrazovým stavem. Může jít o doprovodný projev některých onemocnění (například diabetu) a svou roli sehraje i dědičnost. Vlivem artrózy dochází k degenerativním kloubním změnám. 

Oproti tomu artritida – jak už název napovídá – znamená zánět kloubů. Jeho původcem může a nemusí být nějaká infekce (virová či bakteriální), neinfekční artritidy pak bývají způsobeny například zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi, případně jde o onemocnění autoimunitní (revmatoidní artritida), kdy tělo samo atakuje vlastní tkáň a vytváří protilátky. Výsledkem je otok, zatuhlost a bolestivost kloubu. 

MÁM ARTRÓZU, MŮŽU PÍT KÁVU?

Ve vhodných dávkách kávu ano! Touhle odpovědí nejspíš milovníky kávy potěšíme a uklidníme. Každopádně by verdikt měl padnout z úst ošetřujícího lékaře, protože jedině on zohlední individuální stav pacienta. 

Díky provedeným studiím víme, že káva může ve vyšších dávkách (více než 4 šálky denně) tlumit regenerační procesy probíhající v kostech a chrupavkách. To má za důsledek vyšší riziko rozvoje onemocnění u zdravých lidí, případně menší šance na zlepšování stavu u léčených pacientů. 

Pozornost byste ale měli věnovat i tomu, zda si léky, které na svoje potíže užíváte, s kávou rozumí. Vedlejším účinkem některých léčiv bývá například nespavost či poruchy spánku a ty se pak mohou vlivem konzumace kofeinu ve večerních hodinách zhoršovat. 

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

NENÍ TŘEBA DÁT KÁVĚ SBOHEM, ALE…

…měli byste si ohlídat konzumované množství. Podobně jako v případě osteoporózy i zde platí, že kdo vystačí se dvěma či třemi šálky kávy za den, nemusí se ve většině případů svého oblíbeného nápoje vzdávat.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.