Jde to vůbec? Nebo se jedná o nějaký chyták, který má prověřit váš bystrý rozum? 

V první řadě je pro nás typické v první chvíli nehledat odpověď na původní otázku, ale začít poučovat: „Když někdo nemá mlýnek, má si kupovat kávu mletou, pak by něco takovýho vůbec nemusel řešit.“ 

Ale tady vůbec nejde o to, jak se do domácnosti bez mlýnku dostala zrnková káva. Mimochodem těch možností se najde celá řada, včetně dobře míněného dárku, kdy darujícímu chyběly klíčové informace o domácnosti obdarovávaného.

A vy, co doma mlýnek máte, se nerouhejte, jinak se vám hned zítra rozbije ve chvíli, kdy budete mít třeskutou chuť na kafe.

Ať už se u vás ocitla neumletá káva jakkoliv, není třeba ji odložit jako putovní dárek, který v brzké době předáte dál, protože…

JE MOŽNÉ UMLET KÁVU BEZ MLÝNKU

Nabízí se vám hned dvě základní možnosti. Ta první je silně nadčasová a prověří vaši domácnost ohledně tradičního vybavení. Druhá vychází z moderní doby a nejspíš bude reálná pro většinu z vás.

ZRNKOVOU KÁVU TOTIŽ MŮŽETE ZPRACOVAT:

  • v hmoždíři – kvalitní hmoždíř dřív nechyběl v žádné domácnosti a při úpravě kávy vám nabízí šanci kontrolovat „hrubost mletí“. Snadno si v něm připravíte kávu do French Pressu (hrubší mletí) a když budete v práci s paličkou pokračovat, vyjde z toho jemně mletá káva pro přípravu espressa. Při plnění hmoždíře dbejte na to, že byste ho kávovými zrnky měli zaplnit jen asi z jedné čtvrtiny. Pak se vám bude lépe pracovat a zrna nebudou vyskakovat ven. 
  • v mixéru – dnes bude mít mixér asi v domácnostech četnější zastoupení než hmoždíř. A i v něm můžete „umlet“ kávu. Ideálně v mixéru určeném pro nasekání ořechů. I zde dává smysl, abyste si umleli vždy jen malé množství kávy. Jinak byste totiž museli mít mixér moc dlouho zapnutý, hrozilo by jeho přehřátí a tím i nadměrná teplota působící na aromatické oleje v kávových zrnech. Výsledný nápoj by byl příliš hořký a bez charakteristické vůně. 

V úvahu bereme i alternativu, že nemáte k dispozici hmoždíř ani mixér. Zbývá vám smutný pohled do sáčku s kávovými zrnky a nepřekonatelná chuť na kávu. Přemýšlíte tedy o tom, jestli se dá uvařit káva z nenamletých zrn. Při dodržení určitých pravidel ano. Někdo radí nechat zrna namočená přes noc a pak teprve kávu uvařit.

Jiný přijde s receptem na povaření kávových zrn po dobu jedné hodiny. Oba postupy jsou možné, nečekejte, že výsledkem bude stejně skvělá káva, jako ze zrn mletých, ale máte šanci takto kávu uvařit. Nicméně s nemalými časovými nároky. 

Každopádně i při přípravě kávy se mohou vyskytnout překážky a záleží jen na vašem přístupu k věci. Ne nadarmo se říká:

Kdo chce, hledá způsob, 

kdo nechce hledá důvod…ale pak se musí smířit s prázdným šálkem na kávu. 

Udělejte maximum proto, aby byl ten váš plný.