Zvláště v teplých letních dnech člověk ocení ledové alternativy kávy. Existuje jich nespočet druhů jak udělat ledovou kávu lišících se přípravou i servírováním. Některé z nich jsou připraveny ke konzumaci ihned, u jiných si počkáte klidně i několik hodin. Studené kávové nápoje jsou vhodné k experimentování víc, než kterékoli jiné. Domácí fantasii se u kafe určitě meze nekladou.
Recepty na ledovou kávu
Jak udělat ledovou kávu? V následujícím článku vám však představíme recepty na základní druhy ledové kávy.
Cold brew káva
Na přípravu je cold brew velice jednoduchá alternativa. Jedná se o kávu extrahovanou za studena.
- Pro přípravu cold brew vám postačí frenchpress či využijte speciální konvici Hario Mizudashi.
- Do kávovaru dáte hrubě namletou kávu a zalijete studenou vodou.
- Nádobu zakryjte a nechte při pokojové teplotě či v ledničce extrahovat alespoň 12 hodin.
- Pak už jen stačí klasicky přefiltrovat. Takto připravená ledová káva má nižší aciditu a je sladší. Můžete jí podávat jen tak nebo s mlékem či na ledu.
Více o přípravě si můžete přečíst v našem článku: Studená káva tzv. cold brew
Překapávaná káva na led (iced pour over)
Recept na překapávanou kávu na led je skoro stejný, jako když si připravujete svou oblíbené překapávané kafe přes dripper.
- V nádobě na kávu je však umístěn led, na který káva překapává a tím se ochlazuje.
- Doba extrakce i ideální teplota vody okolo 93 °C zůstává stejná.
- Pro přípravu této ledové kávy můžete použít obyčejný dekanter či kádinku anebo speciální konvici Hario s dávkovačem na led.
Cold drip
Jedná se bezesporu o nejefektnější přípravu studené kávy.
- Pro metodu cold drip se používá speciální překapávací sada připomínající laboratorní pomůcky. Skládá se z nádoby na ledovou vodu s ventilem, zásobníku na kávu s filtrem a servírovací konvičky.
- Ventil se nastaví tak, aby ledová voda pomalu kapala na kávu, skrz kterou poté protéká do servírovací nádoby.
- Celý cold drip proces trvá přibližně 5 hodin, v závislosti na hrubosti kávy.
Vyzkoušejte netradiční přípravu pomocí Hario clear water dripper
Espresso na ledu
Jedná se o nejjednodušší možnou přípravu ledového kávového nápoje.
- Jednoduše naplníte sklenku ledem.
- Přelijete přes ni espresso. Jednoduchý recept na ledovou kávu, ale dobrý a zaručeně osvěží!
Tipy pro dělání ledové kávy
Kávovar Hario Mizudashi pro přípravu ledové kávy pomocí extrakce studenou vodou tzv. cold brew. Objem 600ml.
Kávovar Hario Mizudashi pro přípravu ledové kávy pomocí extrakce studenou vodou tzv. cold brew. Objem 600ml.
Kávovar Hario Mizudashi pro přípravu ledové kávy pomocí extrakce studenou vodou tzv. cold brew. Objem 1l.
Kávovar Hario Mizudashi pro přípravu ledové kávy pomocí extrakce studenou vodou tzv. cold brew. Objem 1l.
Sada Hario V60 Fretta Ice Coffee Maker pro jednoduchou přípravu osvěžující ledové kávy vynikající chuti.
Sada Hario V60 Fretta Ice Coffee Maker pro jednoduchou přípravu osvěžující ledové kávy vynikající chuti.
Hario Clear Water Dripper pro přípravu fantastické studené kávy tzv. cold brew a nádhernou podívanou.
Hario Clear Water Dripper pro přípravu fantastické studené kávy tzv. cold brew a nádhernou podívanou.
Kávovar na studenou kávu Hario Mizudashi 600ml
Kávovar na studenou kávu Hario Mizudashi 1l
Hario V60 Fretta Ice Coffee Maker - sada pro...
Hario Clear Water Dripper WDC-6
Frappé
Tuto ledovou kávu pod názvem Frappé zná snad každý, kdo kdy byl na dovolené v Řecku. Vznikla naprostou náhodou v 50. letech v Řecku, nahrazením kakaa v shakeu pro děti za instantní kávu.
- Pro přípravu domácího receptu frappé stačí instantní káva, cukr na ochucení, studená voda a shaker či mixér.
- Všechny ingredience vyšleháme do pěny, kterou poté dolijeme studenou vodou či mlékem.
- Podáváme ideálně na ledu ve sklenici s brčkem.
Existují různé alternativní recepty přípravy ledového frappé, kdy se například led či mléko přidávají již do mixéru. Alternativou tohoto nápoje je frappé freddo či espresso fredo, při jehož přípravě se používá místo instantní kávy espresso.
Affogato
Jedná se již spíše o dezert než o kávu. Není překvapením, že tato affogato dobrota pochází z Itálie.
- Jejím základem ledové kávy Affogato je kopeček smetanové zmrzliny, která je přelita šálkem espresa.
- Na zmrzlině určitě nešetřete a zvolte tu vyrobenou z pravé smetany. Nejčastěji je affogato podáváno s vanilkovou zmrzlinou, ale s příchutěmi můžete experimentovat.
- Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo