Jak umlít kávu? K namletí kávy na správnou hrubost musí být kávomlýnek správně nastaven. Je rozdíl mezi druhy mlýnků. Používané jsou sekáčky i mlýnky s mlecími kameny. Pokud chcete docílit několika jemně se odlišujících stupňů mletí, určitě použijte mlýnek s mlecími kameny. Ze sekáčku nikdy nebude káva tak jemně namletá jako v ručním mlýnku a hrubost nebude rovnoměrná.
Jaký mlýnek na kávu použít?
-
Používejte kvalitní ruční kávomlýnek nebo elektrický mlýnek s mlecími kameny
-
Sekáčky na kávu nikdy neumelou kafe rovnoměrně
-
I přesto, že koupě už namleté kávy není ideální variantou, pořád je to lepší, než použít sekáček
Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jiný druh mletí. Čím kratší čas louhování zrn, tím jemnější mletí.
Jaké jsou hrubosti mletí kávy pro konkrétní přípravu?
Vyberte a naučte se tu správnou míru namletí kávy s ohledem na používané způsoby přípravy kávy.
1) Velmi jemné mletí kávy
Velmi jemné mletí kávy se doporučuje pro přípravu turecké kávy v džezvě. Konzistence je podobná hladké mouce či prášku.
-
džezva
2) Jemné mletí kávy
Jemné mletí kávy se hodí na přípravu espressa. Hrubost je jako jemnější kuchyňská sůl. Pokud koupíte už namletou kávu, pravděpodobně bude takto mletá.
-
Espresso
3) Středně jemné mletí kávy
Středně jemné mletí je asi nejběžnější. Používá se na moka konvičku , přípravu v dripu nebo v aeropressu (při době přípravy 2-3 min). Je trošku jemnější než písek, ale ne tak jemná, jako jemně mletá.
- Moka konvička
-
Drip
-
Aeropress (doba přípravy 2-3 min)
4) Střední mletí kávy
Střední mletí je zlatý střed mezi jemným a hrubým mletím. Používá se taktéž na drip, při přípravě ve vakuum potu nebo pro aeropress (3+ více minut příprava). Konzistence je jako písek.
-
Vacuum pot
-
Aeropress (doba přípravy 3+ více minut)
-
Drip
5) Středně hrubé mletí kávy
Středně hrubé mletí se hodí na Chemex nebo Clever dripper. Hrubost kávy je jako hrubý písek (trochu hrubější než střední mletí).
-
Chemex
-
Clever dripper
6) Hrubé mletí kávy
Hrubé mletí se doporučuje pro french press. Takto namletá káva vypadá jako mořská sůl. Pro přípravu ve frenchpressu je lepší mít hruběji namletou kávu – zrnka posléze neproniknou skrze sítko do nápoje a sedlina zůstane dole.
-
French press
- Cold brew
TIP: Určitě se nebojte experimentovat! Vyplatí se umlít kávu čerstvou a časem dostanete do oka jemné odlišení jednotlivých hrubostí.
Vyberte si z naší nabídky kvalitních mlýnků na kávu.
Nejnovější verze ručního mlýnku Hario Canister (CMHN-4) s keramickými mlecími kameny, nastavitelnou hrubostí mletí a velkou těsněnou nádobou pro uchování čerstvě namleté kávy.
Nejnovější verze ručního mlýnku Hario Canister (CMHN-4) s keramickými mlecími kameny, nastavitelnou hrubostí mletí a velkou těsněnou nádobou pro uchování čerstvě namleté kávy.
Elektrický mlýnek Baratza Encore s kónickými mlecími kameny vhodný pro všechny alternativní přípravy filtrované kávy i espresso. Nastavení hrubosti mletí: 40 stupňů. Barva: černá.
Elektrický mlýnek Baratza Encore s kónickými mlecími kameny vhodný pro všechny alternativní přípravy filtrované kávy i espresso. Nastavení hrubosti mletí: 40 stupňů. Barva: černá.
Ruční mlýnek na kávu australské značky Rhinowares je perfektní volbou pro náročné milovníky kávy na cestách, i jentak v klidu doma.
Ruční mlýnek na kávu australské značky Rhinowares je perfektní volbou pro náročné milovníky kávy na cestách, i jentak v klidu doma.
Elektrický mlýnek Wilfa Svart WSCG-2 norské značky Wilfa se snadno nastavitelnou hrubostí pro alternativní přípravy kávy.
Elektrický mlýnek Wilfa Svart WSCG-2 norské značky Wilfa se snadno nastavitelnou hrubostí pro alternativní přípravy kávy.
Hario Mini Mill Slim PLUS je nová verze oblíbeného mlýnku Mini Mill Slim s vylepšenou šestihrannovou klikou v elegantním tmavě dýmovém provedení.
Hario Mini Mill Slim PLUS je nová verze oblíbeného mlýnku Mini Mill Slim s vylepšenou šestihrannovou klikou v elegantním tmavě dýmovém provedení.
Mlýnek Hario Canister (CMHN-4)
Mlýnek Baratza Encore černý
Mlýnek na kávu Rhinowares Ceramill
Elektrický mlýnek Wilfa Svart WSCG-2 stříbrný
Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB)
- Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo