Ať už jste v komunitě milovníků čaje ostřílenými profíky nebo se teprve rozkoukáváte, poradíme vám, co zohlednit při výběru.

BOHATÁ CHUŤ I HISTORIE

Rozhodli jste se přijít na chuť jednomu z nejoblíbenějších nápojů na světě? Je úplně jedno, zda plánujete příležitostně vypít nějaký ten šálek nebo před sebou vidíte kariéru skutečného „čajaře“. V tuhle chvíli dost možná netušíte, kterým parametrům věnovat při výběru černého čaje pozornost. 

ZEMĚ PŮVODU ČERNÉHO ČAJE

S čajem je to jako s vínem, taky u něj záleží na tom, odkud pochází. Lokalita nechá v čaji svůj neodmyslitelný otisk.  A určité odrůdy jsou navíc s místem pěstování úzce spjaty. 

INDIE – z daleké Indie pochází dva z nejznámějších druhů černého čaje. 

Je to ASSAM se svou bohatou, až krémově čokoládovou chutí. Ačkoliv se zpočátku jeví jako svíravá díky obsahu tříslovin, závěr je hladký a jemný.  

A pak DARJEELING – odrůda pěstovaná výhradně v Indii. Darjeeling je něco jako šampaňské mezi čaji. Skuteční fajnšmekři dávají přednost druhému sběru, který nabízí lístky s typickou muškátovou příchutí. 

SRÍ LANKA – tomuto ostrovu se dříve říkalo Cejlon a Britové si odtud vozí svůj oblíbený čaj už od poloviny devatenáctého století. Ještě v roce 1965 byla Srí Lanka jedním z hlavních světových vývozců čaje. Pro čaj příznivé podnebí ostrova dává vzniku nápoji lehké citrusové chuti s čokoládovými dozvuky. 

ČÍNA – nabídka čínských čajů je velmi široká, takže si vybere opravdu každý, ať už upřednostňuje chuť spíše jemnou, nasládlou nebo až kouřovou. Posledně jmenovanou chuť a aroma nabízí čaj Lapsang Souchongs, který má nižší obsah kofeinu a zmiňovanou dřevitou chuť, zatímco Yunnan čaj je chuťově jemnější a ohledně podílu kofeinu silnější. 

KEŇA – dnes třetí největší importér čaje po Číně a Indii. Čaj rostoucí v této africké zemi vyniká plnou chutí s nádechem citrusů, upoutá vůní anýzu a kardamomu. 

KDE SE VZAL ENGLISH BREAKFAST TEA A JEMU PODOBNÉ?

Vzhledem k tomu, že jsou s čajem úzce spojovány britské ostrovy, běžně narazíte na English breakfast tea, případně Scottish nebo Irish tea. Jedná se často o směsi více druhů čaje (často nechybí indický Assam, cejlonský a keňský čaj). Specialitou je pak Earl Grey – Assam či Darjeeling dochucený bergamotovým olejem. 

CO OBSAHUJE

Po lekci čajového zeměpisu je čas podívat se na to, co vlastně tento nápoj obsahuje…

Polyfenoly – substance s výraznými antioxidačními účinky, které bývají spojovány se snížením rizika rozvoje celé řady onemocnění. Konkrétně se jedná především o theaflaviny a thearubiginy. 

Kofein – účinky tohoto stimulantu jsou dobře známy, příznivě ovlivňuje fyzickou i psychickou výkonnost, paměť či spalování tuků. 

Co se týče obsahu vitaminů a minerálů, můžete se v černém čaji těšit na vitaminy skupiny B, hořčík, draslík a mangan. 

CHUTNÁ V KAŽDOU DENNÍ DOBU

S černým čajem můžete ráno odstartovat náročný den, stejně tak bude příjemným společníkem při odpoledním posezení. Vyzkoušejte více druhů a nebojte se experimentovat.