Co definuje vietnamskou kávu?
- bohatá historie vývoje od roku 1700
- dědictví odrůdy, které poskytuje originální, lahodnou chuť vietnamské kávy
- míchání zrn pro rozmanitější, bohatší chuť
- unikátní klima a mikroklima pro pěstování nejširší škály káv na světě
- nižší teplota, delší pražení na tmavou barvu, bez vypalování
Vietnam je historicky jednou z nejvýznamnějších zemí zapojených do pěstování kávy, dnes je druhým největším světovým producentem kávy (první je Brazílie). Tato káva je výrazným překvapením pro většinu kávových spotřebitelů.
Historie kávy v celé jihovýchodní Asii se datuje do nizozemské a francouzské kolonizace v 18. a 19. století. Kolem roku 1890 Francouzi založili prosperující odvětví kávy v několika místech kraje Annam, horské plošině, která se rozkládá přes několik zemí. Co se týče kávy, Laos a Kambodža jsou pravděpodobně starší hráči, než ve Vietnamu. Nakonec se Vietnam stal vedoucím producentem kávy v celé jihovýchodní Asii.
Vietnam a jihovýchodní Asie mají fascinující topografii. Umístění v horských oblastech s převládajícími větry jsou optimální. Existují zde Severně orientované svahy, které mají zcela odlišné klima než na jižních svazích, široké oblasti s nadmořskou výškou, které jsou to pravé pro různé druhy kávy. Z tohoto důvodu, téměř všechny druhy kávy mohou být pěstovány v tom místě, což je považováno za ideální, nebo "nativní" klima, až do výšky 3600 stop (cca 1200 m).
Z krajiny, kde se pěstuje vietnamská káva pochází půl tuctu unikátních druhů a odrůd, mezi nimi Arabica (a "původní" Sparrow, nebo SE, Arabica), Robusta, Excelsa (někdy nazývaná Chari), Liberica, Catimor a další.
Co definuje vietnamskou kávu a její unikátnost?
Za prvé, topografie Annamite plošiny je velmi složitá a vytváří regionální mikroklima, které bylo pozorováno před více než sto lety a využíváno pro maximální rozmanitosti fazole druhů a odrůd. Existují dva základní přístupy ke kávě - první je původ před směsí multi-původu.
V jihovýchodní Asii je vysoká rozmanitost fazolí multi-původu, smíšený přístup kávy se zdá přirozený. Míchání různých druhů fazolí a odrůd je ve své podstatě lepší v dosažení širokého spektra chuti, vytrvalost v dochucení, sofistikovaná vůně, chuť ledové kávy a celkový pocit v ústech.
Naše vlastní veřejné chuťové testy ukazují, že 70 % spotřebitelů lépe reagovalo na smíšené druhy směsi kávy a vyšší hodnocení bylo uděleno kávě Robusta před Arabica. Komentáře mezi spotřebiteli, jsou často v duchu "Nevěděl jsem, že káva by mohla chutnat takhle!".
Boby se obecně praží v tom, co je označováno jako "máslový olej". Občas jsou rostlinné oleje používány na historicky tradiční "podomáčku", styl pražení kávy zahrnuje vytvoření povlaku velice podobnému karamelu. Efekt s použitím malého množství cukru, oleje a nádechu vanilky a kakaa. Tento povlak postupně černá při pečení a fazole skončí s tenkou, tvrdou skořápkou.
Proč se to děje?
Robusta fazole pomalu dozrávají na keři a často sběrači vyberou nezralé fazole spolu se zralými. Tradiční nátěr poskytuje všem fazolím podobnou barvu. Přítomnost několika nezralých zrn nezmění celkový chuťový efekt směsi. Nicméně, moderní pěstitelé vybírají pouze zralé fazole navzdory další práci.
Je to také v technologiích
Fin filtr (s největší pravděpodobností vznikl v Kambodži v roce 1800). Ve Vietnamu lidé kávu nepijí na cestách. Sedí v kavárnách nebo doma a vaří kávu u stolu po jednotlivých porcích. Fin filtr také funguje skvěle pro vytváření velké ledové kávy.
Vietnamský styl kávy není jedinečný pouze ve Vietnamu. Je populární v Laosu, Kambodži, Thajsku a dalších regionech. Styl vaření je low-tech, pomocí jednoduchého kovového filtru nazvaného
Vietnamské čaje jsou také unikátní
Primární čajové regiony jsou ve Vietnamu v blízkosti "základny" v Annamite, náhorní plošině v horní části Jižního Vietnamu. Tyto regiony byly z velké části nenarušené během politických otřesů minulého století. Velké čajové rostliny, kterým se daří v tomto perfektním prostředí mají kořeny, které jsou stovky let staré. Staré čajovny ještě dnes stojí, i když jsou modernizované.
V naší nabídce jsou aktuálně tyto druhy vietnamské kávy:
Máme pro vás článek o pražení kávy nebo zelené kávě, ale i další zajímavosti o kávě?
(zdroj obrázku: visimex.com)