Nadmořská výška: 1 800 m. n. m
Region: Kianyaga, Kirinyaga County
Odrůda: SL34, SL28, SL grafted, Ruiru 11 and Batian
Farma: Baragwi - Guama AA
Cupping skóre: 86.75
Pražírna: Beansmith
Co je GourmetKáva Specialty?
Jde o výběrovou kávu, kterou jsme pro vás pečlivě vybrali, a pražírna Beansmith ji pro nás upražila. Definic je mnoho, SCA (Asociace pro výběrovou kávu) konkrétně uvádí, že se jedná o kávy, které při odborném hodnocení dosáhnou alespoň 80 bodů ze 100, a neobsahuje výrazné defekty v chuti. U výběrových káv od nás také najdete vždy 100% transparentnost (farmy, dovozce, pražírna a prodejce).
Co je u výběrových káv jiné než u ostatních?
V kávě neočekávejte výraznou hořkost, protože jsou praženy světleji než běžné kávy. Zpravidla v nich můžete najít spíše ovocnější chutě. Všechny naše kávy jsou primárně určené spíše na domácí přípravy jako je filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemohou být zajímavé i v moka konvičce.
Tip na přípravu
Přesné hrubosti mletí nepíšeme, protože každý mlýnek to má jinak, ale můžete zkusit mlet tak, aby vám vyšlo cca, co nám níže. Ale je to opravdu jedna z mnoha různých případ. Je to jen takový odrazový můstek.
drip 18g (60ml bloom), celkem 250ml za 2:30min
Informace od farmáře
Guama Coffee Washing Station vlastní a provozuje Baragwi Farmers' Cooperative Society. Tato stanice, kterou spravují drobní farmáři, byla založena v roce 1986 a sdružuje přes 3500 pěstitelů. Farmy v této oblasti jsou obvykle menší, přičemž průměrný farmář má kolem 300 kávovníků.
Třešně jsou po dodání do mokrého mlýna ručně tříděny, aby se odstranily nečistoty a černé plody. Poté jsou zváženy a zaznamenány. Následně jsou přesunuty do zásobníku, kde probíhá jejich odslupkování. Po odslupkování pomocí čtyřkotoučového lisu jsou třešně přemístěny do jednoho z fermentačních tanků, kde fermentují přibližně 16 až 24 hodin v závislosti na okolní teplotě. Poté je káva důkladně omyta v šikmých vodních kanálech, aby se odstranily veškeré zbytky dužiny.
Poté je káva přemístěna na vyvýšené sušící postele ve stanici, kde bude pomalu schnout přibližně 10 až 18 dní. Během velmi horkých dnů je chráněna stínovou sítí. Vysušená pergamenová káva je poté převezena do vlastního mlýna (Baragwi Farmers' Cooperative má svůj suchý mlýn v okrese Kirinyaga), kde je během 3 dnů zpracována a roztříděna do různých kvalitativních stupňů.
Po kompletním zpracování je tato káva převezena do skladu v okrese Nairobi (Africa Global Logistics), kde je uložena, dokud není vydražena.