Chuťový profil: zelený čaj, maliny, mléčná čokoláda
Nadmořská výška: 1950-2200
Způsob zpracování: naturalní
Poloha: Chelbesa, Yirgacheffe
Odrůda: Mixed Heirloom Varietals
Majitel: SNAP
Balení: 250g
Cupping skóre: 88
Importér: Falcon Coffees
Pražírna: Beansmith
Co je GourmetKáva Specialty?
Je to skutečná výběrová káva, kterou jsme pro vás pečlivě vybrali a pro nás ji upražila výběrová pražírna Beansmith. Definic je mnoho, jedna z konkrétnějších od SCA (Asociace pro výběrovou kávu) uvádí, že jsou to kávy, které při odborném hodnocení dosáhnou alespoň 80 bodů ze 100 a nemá přesně zmíněné defekty v chuti. U výběrových káv od nás také najdete 100% transparentnost (farmy, dovozce, pražírna a prodejce).
Co je u výběrových káv jiné než u ostatních?
V kávě neočekávejte výraznou hořkost, protože jsou praženy světleji než běžné kávy. Zpravidla v nich můžete najít spíše ovocnější chutě. Všechny naše kávy jsou primárně určené spíše na domácí přípravy jako je filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemohou být zajímavé i v moka konvičce.
Co nás zaujalo na této kávě?
Naturální Etiopie, no to je samostatná soutěžní skupina :-) Kávy jsou to spíše ovocnější (to tak bývají africké kávy), ale naturální zpracování nedělá tu ovocnost tak ostrou a výraznou. U této kávy nás zaujala právě vyvážená a zajímavá kyselost, doporučujeme vyzkoušet!
Tip na přípravu
Přesné hrubosti mletí nepíšeme, protože každý mlýnek to má jinak, ale můžete zkusit mlet tak, aby vám vyšlo cca, co nám níže. Ale je to opravdu jedna z mnoha různých případ. Je to jen takový odrazový můstek.
drip 18g (60ml bloom), celkem 250ml za 2:30min
Informace od farmáře
Chelbesa se nachází v zóně Gedeo v okrese Gedeb a je jednou z nejlepších oblastí produkce kávy ve slavné oblasti Gedeb Woreda. Chelbesa je známá pro svou hustou vrstevnatou strukturu pololesní vegetace zahrnující nepravé banánovníky i kávovníky pěstované ve stínu a je skvělým příkladem nejlepší agroekologie pěstování kávy.
Společnost SNAP Specialty Coffee postavila v roce 2019 svůj nový mokrý mlýn v malé vesničce Danche v rámci vesnice Chelbesa s nadějí, že dosáhne na nákup výhradně červených třešní od nedalekých farmářů ve vesnici Chelbesa. Jejich ambice se po dokončení projektu stala skutečností.
Fermentační nádrže mokrého mlýnku byly postaveny s použitím keramiky, která pomůže přinést čirost zpracovávané kávy a také pomůže urychlit fermentaci díky teplu, které keramika zadržuje.
Tento lot byl sestavena z produkce 495 drobných zemědělců, kteří dodávají své třešně do mlýna, v oblasti je nejčastějším typem půdy redbrown, obzvláště úrodný typ, bohatý na železo a s vysokým obsahem kyselin. Tato konkrétní šarže byla zpracována jako tradiční přírodní z dodávek třešní, které tvoří druhou část sklizně.
Třešně jsou přijímány a tříděny pomocí řady floatačních nádrží, které oddělují všechny plovoucí (nedozrálé třešně) a nezralé třešně, během procesu floatace se třešně očistí čerstvou vodou a poté se umístí na vyvýšená africká sušící lůžka na dobu 28 až 35 dní.