Nadmořská výška: 1 670 - 1 800 m. n. m
Region: Kayanza, Gatara
Odrůda: Red Bourbon
Farma: Gakenke
Měsíce sklizně: Březen - Červenec 2024
Pražírna: Beansmith
Importer: Sucafina
Co je GourmetKáva Specialty?
Jde o výběrovou kávu, kterou jsme pro vás pečlivě vybrali, a pražírna Beansmith ji pro nás upražila. Definic je mnoho, SCA (Asociace pro výběrovou kávu) konkrétně uvádí, že se jedná o kávy, které při odborném hodnocení dosáhnou alespoň 80 bodů ze 100, a neobsahuje výrazné defekty v chuti. U výběrových káv od nás také najdete vždy 100% transparentnost (farmy, dovozce, pražírna a prodejce).
Co je u výberových káv jiné než u ostatních?
V kávě neočekávejte výraznou hořkost, protože jsou praženy světleji než běžné kávy. Zpravidla v nich můžete najít spíše ovocnější chutě. Všechny naše kávy jsou primárně určené spíše na domácí přípravy jako je filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemohou být zajímavé i v moka konvičce.
Co nás zaujalo na této kávě?
Mít dobrou naturálku u nás portfoliu káv je základ, a proto tahle byla jasná volba. Naturální zpracování kávy je metoda, při které se kávová zrna suší přímo v kávové třešni, tedy s celou dužinou. Tento tradiční proces dává kávě bohatou, sladkou a často ovocnou chuť, protože zrna absorbují cukry a další látky z dužiny během sušení. Tento způsob zpracování je běžný v oblastech s dostatkem slunečního svitu a má klíčový vliv na výsledný profil kávy.
Tip na přípravu
Přesné hrubosti mletí nepíšeme, protože každý mlýnek to má jinak, ale můžete zkusit mlet tak, aby vám vyšlo cca, co nám níže. Ale je to opravdu jedna z mnoha různých případ. Je to jen takový odrazový můstek.
drip 18g (60ml bloom), celkem 250ml za 2:30min
Informace od farmáře / Importéra
Gakenke byla postavena v roce 1991. Stanice s 224 sušícími lůžky může zpracovat až 750 tun za sezónu. Má 2 flotační nádrže, 10 fermentačních nádrží a 2 namáčecí nádrže. Sušicí pole má 150 vyvýšených lůžek.
Stanice má 1 780 registrovaných členů z řad zemědělců, kteří se rozkládají na 22 kopcích v obci Gatare v provincii Kayanza. Ti jsou organizováni ve skupinách po 30 lidech, v jejichž čele stojí vedoucí výrobce, který usnadňuje komunikaci a organizaci s prací stanicí.
Většina kávovníků v Burundi je z důvodu kvality odrůda Red Bourbon. Vzhledem ke stále menší velikosti kávovníkových výsadeb je v Burundi velmi velkým problémem stárnutí podnoží. Aby společnost Greenco podpořila zemědělce v obnově jejich výsadeb, nakupuje semena od Institutu agronomických věd v Burundi (ISABU), zakládá školky a prodává sazenice zemědělcům za cenu nižší než náklady.
Během sezóny sklizně se káva sbírá selektivně ručně. Třešně se nechají plavat v malých kbelících, aby se zkontrolovala jejich kvalita. Poté se kvalitní třešně ručně třídí a odstraňují se poškozené, nedozrálé a přezrálé třešně. Třešně se pak suší 3 až 4 týdny na sušících stolech v jedné vrstvě. Sběrači během sušení procházejí třešně a hledají vadné kusy. Po vysušení se pergamen zabalí do pytlů a odveze do skladu. Odborníci v laboratoři Greenco posoudí každou šarži a zajišťují sledovatelnost po celou dobu procesu.