Jak si káva rozumí s krevním tlakem? Může být příčinou obávané hypertenze? Měli by se lidé trpící vysokým tlakem svého oblíbeného nápoje raději vzdát?

Seznamte se s tichým zabijákem

Vysokým krevním tlakem trpí podle statistik v naší republice 72 % mužů a 64 % žen ve věku mezi 55 a 64 lety. A podle odborníků se počet pacientů za posledních třicet let zdvojnásobil. Na vině bude bezpochyby životní styl. Špatná životospráva a nadmíra stresu vytvářejí ideální podmínky pro rozvoj hypertenze. Pacient si přitom svého zdravotního problému obvykle vůbec není vědom. Ne nadarmo se říká, že vysoký tlak nebolí, proto také získal trefnou přezdívku „tichý zabiják“.

O kávě víme, že díky obsahu kofeinu zvyšuje krevní tlak, může být pravidelná konzumace kávy jednou z příčin hypertenze?

Káva v roli viníka vysokého tlaku

Kofein se na lavici obžalovaných v rámci soudního řízení, které si klade za cíl odhalit příčinu vysokého krevního tlaku, ocitá velice často. Pojďme si nejprve ujasnit fakta:

  • káva opravdu již velmi krátce po konzumaci zvyšuje krevní tlak;

  • 200-300 mg kofeinu (tzn. cca jedno espresso, nebo dva šálky instantní či překapávané kávy) může systolický tlak navýšit o 8 mm Hg a diastolický o 6 mm Hg. To v praxi znamená, že pokud máte normální tlak 120/80, po takové dávce kofeinu se dostanete zhruba na 128/86;

  • navýšení tlaku způsobené konzumací kávy vydrží maximálně tři hodiny;

  • je třeba zdůraznit, že pravidelní konzumenti kávy, kteří se mohou pochlubit tzv. kofeinovou tolerancí, navýšení tlaku v takové míře obvykle nedosahují.

Verdikt tedy zní, že pití kávy může krátkodobě zvýšit krevní tlak, ovšem tento efekt se zmírňuje, pokud kávu konzumujete pravidelně. Dá se tedy říci, že káva není tím, kdo by zasloužil ocejchovat jako pachatel v kauze hypertenze.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Je pro lidi trpící vysokým tlakem šálek kávy zapovězený?

Ačkoliv můžete narazit i na opačné názory, na základě provedených výzkumů dnes víme, že pokud to člověk s konzumací kávy nepřehání, nepředstavují pro něj zhruba dva šálky denně žádné riziko, i když mu byla již hypertenze diagnostikována.

Řada studií dokonce poukazuje na to, že obsah antioxidantů v kávě může být pro pacienty s hypertenzí přínosem. To ale samozřejmě platí pro rozumné dávky kofeinu a nebylo by vhodné, aby člověk, který doposud kávu pravidelně nepil, s její konzumací začal bezprostředně poté, co mu diagnostikovali hypertenzi.

V takovém případě se doporučuje vyčkat, dokud nebudete mít krevní tlak stabilizovaný a pod kontrolou. Teprve pak můžete pomalu a opatrně začít s pitím kávy a počítat s jejím krátkodobým účinkem po konzumaci.

Každopádně se zaléčení pacienti s hypertenzí konzumace kávy ve vhodných dávkách bát nemusí.

Osvobozující verdikt káva a tlak

Příčin hypertenze může být několik, podle odborníků k nim ovšem pití kávy v rozumném množství nepatří. A i lidé úspěšně léčení s vysokým krevním tlakem si mohou šálek horkého voňavého nápoje vychutnat bez obav.

Nejčastější otázky ke kávě a krevnímu tlaku:

  1. Jaký vliv má káva na krevní tlak?

    Káva může dočasně zvýšit krevní tlak, ale toto zvýšení je obvykle krátkodobé a neovlivňuje výrazně zdraví lidí bez předchozích problémů s krevním tlakem. U lidí s vysokým krevním tlakem by však mohla káva způsobit zvýšení krevního tlaku a zhoršení stavu.

  2. Je pro lidi s vysokým krevním tlakem vhodné pít kávu?

    U lidí s vysokým krevním tlakem se obvykle doporučuje omezit konzumaci kávy a jiných nápojů obsahujících kofein, protože mohou způsobit zvýšení krevního tlaku. Nicméně, každý člověk je jedinečný, a tak by se měl konkrétní případ konzumace kávy konzultovat s lékařem.

  3. Může konzumace kávy vést k vysokému krevnímu tlaku?

    U některých lidí může konzumace kávy vést k dočasnému zvýšení krevního tlaku, ale obecně se předpokládá, že pravidelná konzumace kávy nemá výrazný vliv na krevní tlak u lidí bez předchozích problémů s krevním tlakem. Nicméně, pokud máte problémy s vysokým krevním tlakem, měli byste mít na paměti, že káva může zvýšit krevní tlak a zvažte omezení konzumace kávy.

Zdroje:

https://www.ikem.cz/cs/svetovy-den-hypertenze-2016/a-2743/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665516/

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14779072.2017.1287563

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.