Životní styl a způsob stravování má za důsledek, že dnes mnoho z nás řeší hladinu cholesterolu v krvi. Nás jako milovníky kávy napadlo vyzkoumat, jaký vliv na cholesterol má káva, kterou si dopřáváme někteří i několikrát za den.
Při extrakci kávy dochází k postupnému vylučování látky, která se nazývá cafestol. Jedná se o látku, která v lidském organismu napomáhá zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi. Pokud trpíte vysokým cholesterolem a zároveň silnou láskou ke kávě (což rozhodně chápeme), rozhodně teď nemusíte vysypat všechnu zrnkovou kávu, co doma máte :-)
Jak však ukazuje studie Zhang, Linforth a Fisk (2012), kterou si můžete prohlédnout zde. Výše cafestolu záleží na tom, jak si kávu připravujete. Autoři této studie totiž došli k závěru, že množství vyloučeného cafestolu do výsledného nápoje je silně rozdílný při různých přípravách kávy.
Výše cafestolu dle typu přípravy kávy
Cafestol (mg/L) | Světle pražená (mg/L) | Tmavě pražená (mg/L) | |
---|---|---|---|
Instantní káva | 1.9 ± 0.05 (150) | ||
Drip / Filtrovaná káva | 0.12 ± 0.02 (150) | ||
Turek / Vařená | 48.3 ± 3.8 (150) | 43.9 ± 1.36 (160) | 25.9 ± 3.54 (160) |
Džezva | 88.7 ± 4.0 (60) | 39.1 ± 0.04 (60) | 22.8 ± 0.12 (60) |
Moka konvička | 37.5 ± 1.3 (60) | 26.2 ± 0.60 (60) | 19.2 ± 0.37 (60) |
French Press | 20–27 (150) | 43.6 ± 0.98 (160) | 29.0 ± 0.53 (160) |
Espresso | 16.7–17.3 (60) |
Zdroj: Food Research International, číslo 49, Issue 1, November 2012, strana 27-31 , studie má název Cafestol extraction yield from different coffee brew mechanisms, autoři Chen Zhang, Robert Linforth, Ian D. Fisk
Předešlá tabulka a její první sloupeček jasně a jednoduše popisuje rozdíl obsahu cafestolu v mg/L u jednotlivých příprav kávy. Jednoznačně nejlépe zde vyšla filtrovaná káva, která obsahuje cafestolu nejméně a má tak na cholesterol nejmenší vliv. Filtrovaná káva je naším favoritem už delší dobu pro svoji čistotu a plnou chuť a tak snad nadchne i ty z vás, kteří by rádi nepodporovali zvyšování hladiny cholesterolu ve svém těle :-) Jaké všechny vychytávky na přípravu filtrované kávy nabízíme se, můžete podívat do naší sekce "Filtrovaná káva (drip)".
Naopak nejhůře dopadla příprava kávy v džezvě. Tento způsob přípravy u nás není tak obvyklý. Mnohem zajímavější je však závěr, který se dotkne celé řady českých domácností a to sice, že druhou nejhorší přípravou je klasický český turek. Dlouhým máčením kávy se z ní vylučují látky, které v kávě nemají co dělat a jednou z nich je právě i cafestol. Pokud turka přesto milujete, doporučujeme pro Vás možná nejschůdnější variantu a tou je příprava ve frenchpress konvičce, která je s turkem téměř totožná, ke konci extrakce však kávu sítkem oddělíte od sedliny a nedochází k další extrakci. V naší sekci "French press konvice" si můžete prohlédnout širokou škálu konviček, které u nás můžete pořídit.
Stupeň pražení kávy a míra cafestolu
Dalším nezanedbatelným faktorem, který ovlivňuje množství cafestolu v kávě je stupeň pražení. Ačkoliv dnes začínají být mnohými upřednostňovány kávy s nižším stupněm pražení, faktem je, že světleji pražené kávy mají na výši cholesterolu větší vliv, než kávy tmavě pražené. Naše kávy jsou všechny pražené na tmavší stupeň, pouze dvě z našich káv nabízíme jak v tmavém tak i světlém pražení.
Můžete vyzkoušet, která Vám chutná více. V naší sekci "Pražená káva" najdete kávy jak klasicky pražené, tak světleji pražené.
Časté otázky k pití kávy a cholesterolu:
- Zvyšuje káva hladinu cholesterolu v krvi?
Neexistuje přímá souvislost mezi konzumací kávy a zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Nicméně, některé studie naznačují, že konzumace velkého množství kávy (více než 5 šálků denně) může mít mírně zvýšený vliv na hladinu cholesterolu. Avšak tento vliv je velmi malý a neznamená zvýšené riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. - Je lepší pít filtrovanou nebo překapávanou kávu pro snížení rizika vysokého cholesterolu?
Když se jedná o cholesterol, není žádný rozdíl mezi filtrovanou a překapávanou kávou. Oba typy kávy mají podobné množství kafestolu a kahweolu, což jsou látky, které mohou mít mírně pozitivní účinek na zdraví srdce a snižovat riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. - Kolik šálků kávy mohu vypít, abych se nemusel obávat o vysoký cholesterol?
Pro většinu lidí, kteří pijí kávu, nebude konzumace mírného množství (2-3 šálky denně) mít negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Nicméně, je důležité mít na paměti, že každý člověk je jiný a může reagovat na kávu odlišně. Pokud si nejste jisti, můžete se poradit s lékařem nebo dietologem.
Vyberte si kvalitní čerstvou kávu.
Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos.
Brazílie je světová jednička v produkci a exportu mimořádně kvalitní zrnkové kávy. Vůbec nejznámější a nejoblíbenější je 100% Arabica Brazílie Santos.
Káva Lavado z pohoří na jihovýchodě Kuby Vás překvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chutí hořké čokolády a karamelu.
Káva Lavado z pohoří na jihovýchodě Kuby Vás překvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chutí hořké čokolády a karamelu.
Tarrazu je velmi jemná a neskutečně dokonale vyvážená káva vysoké kvality pocházející z vyhaslých vulkanických pohoří na Kostarice.
Tarrazu je velmi jemná a neskutečně dokonale vyvážená káva vysoké kvality pocházející z vyhaslých vulkanických pohoří na Kostarice.
Voňavé potěšení z čerstvé kávy. Každý měsíc jiná čerstvě pražená káva! Objednejte si kávu na 3 / 6 / 12 měsíců dopředu se slevou až 25%.
Voňavé potěšení z čerstvé kávy. Každý měsíc jiná čerstvě pražená káva! Objednejte si kávu na 3 / 6 / 12 měsíců dopředu se slevou až 25%.
Brazílie Santos, zrnková káva arabica
Kuba Lavado, zrnková káva arabica
Kostarika Tarrazu, zrnková káva arabica
Předplatné kávy od GourmetKáva