Čemu věnovat pozornost a na základě jakých parametrů vybírat zelený čaj, který vám zachutná, a navíc prospěje vašemu zdraví?

Přijít do obchodu s čajem a na otázku, jaké máte přání, odpovědět, že si chcete koupit zelený čaj, je úplně stejně, jako když v prodejně aut prohlásíte, že byste si rádi koupili auto. Zákonitě musí padnou otázka JAKÉ!

Ani se zeleným čajem to není nijak jednoduché. V kamenné prodejně vás výběrem provede školený personál, aLE při nakupování on-line v e-shopu potřebujete vědět, na co se při výběru zaměřit. 

Nechceme vás školit v jednotlivých odrůdách, to je až další level. Pojďme si nyní vysvětlit ty úplně nejjednodušší náležitosti výběru kvalitního zeleného čaje.

MĚL BY BÝT ZELENÝ

Když zelený, tak opravdu zelený! Tento druh čaje neprochází procesem fermentace jako například čaj černý, což znamená, že usušené lístky zeleného čaje by skutečně měly být zelené. 

Platí, že pokud spaříte kvalitní zelený čaj, vznikne světle zelenkavá tekutina olivové barvy. A spařené lístky získají zpátky svoji výrazně zelenou barvu. V případě čaje nevalné kvality budou lístky po spaření hnědé či dokonce černé. 

ZAJÍMEJTE SE O JEHO PŮVOD

Prodejce kvalitního čaje by vám měl garantovat původ svého zboží. Měli byste mít k dispozici informaci o zemi původu, stejně jako skutečnost, zda byl čaj pěstován podle zásad ekologického zemědělství. Obvykle narazíte na formulaci „organically grown tea“. Věřte, že není vůbec zbytečné tušit, odkud váš čaj pochází a za jakých podmínek vyrostl.

RADĚJI SYPANÝ A URČITĚ CELÉ LÍSTKY

Jestli si chcete opravdu pochutnat, a navíc z nápoje získat veškeré dostupné látky prospěšné pro zdraví, dejte přednost čaji z usušených celých lístků. Pak se můžete těšit na tu správnou chuť, opojnou vůni a optimální obsah všech cenných živin. 

V levném sáčkovaném čaji kvalitu nehledejte, čajové lístky jsou zde rozdrcené, často se sáčky plní v podstatě jen „čajovým prachem“ – tedy odpadem vzniklým při výrobě čajů nejvyšší kvality.

Nenechte se zmást skutečností, že i takto připravený čaj bude mít překvapivě sytou barvu. Bude mu každopádně chybět typická vůně i chuť, protože neobsahuje dostatečné množství esenciálních olejů odpovědných za tyto vlastnosti.

Určitě se dají koupit i kvalitní sáčkové čaje, byť na kvalitu prvotřídního čaje sypaného bezpochyby nikdy nedosáhnou. 

V RÁMCI MOŽNOSTÍ KONTROLUJTE ČERSTVOST

Platí pravidlo, že by čaj měl být zkonzumován během 12 měsíců od svého zpracování. Nutno ale podotknout, že dobrat se termínu zpracování čajových lístků není vůbec snadné. Na obalu se dočtete, kdy byl čaj balený, nikoliv zpracovaný pěstitelem. A čajové lístky často urazí dlouhou cestu + několikrát změní majitele, než se dostanou na pulty obchodů nebo do nabídky e-shopů. 

CO ZELENÝ ČAJ OBSAHUJE

Teď, když už víte, na co se při výběru zeleného čaje zaměřit, si můžeme říct, co takový kvalitní čaj obsahuje…

POLYFENOLY

Přírodní látky, kterým vděčí za svou typickou chuť. Platí, že čím více polyfenolů určitý druh čaje obsahuje, tím více hořkosti a charakteristické svíravé chuti při konzumaci cítíte. 

KATECHINY A DALŠÍ ANTIOXIDANTY

Do této skupiny patří často skloňovaný EGCG (epigalokatechin galát), velmi účinný antioxidant, který náš chrání před negativními účinky volných radikálů. Jde tedy o látky s prokazatelným přínosem pro naše zdraví. 

ENZYMY

Enzymy v zeleném čaji nijak nepromlouvají do chuti výsledného nápoje. Každopádně právě ony odpovídají za změnu barvy utrženého čajového lístku. Jejich působením se sytě zelená barva změní v nahnědlou.

AMINOKYSELINY

Možná se to zdá být překvapivé, ale zelený čaj skutečně obsahuje i aminokyseliny. Největší zastoupení zde má theanin, který není v rostlinné říši vůbec rozšířený. Kromě čaje se vyskytuje v listech stromu Ilex Guayusa a dále pak v jednom druhu hřibu. Každopádně právě theanin stojí za pozitivními účinky zeleného čaje na naši psychiku. Navozuje pocit uvolnění a potlačuje stres. 

TĚKAVÉ SLOUČENINY

O nich se v souvislosti s čajem příliš nemluví. Přitom jde o látky, které významnou měrou ovlivňují aroma nápoje. V závislosti na druhu těkavé látky obsažené v daném druhu zeleného čaje se můžete těšit na bylinné či dřevité vůně, květinové aroma atd. 

KOFEIN

Je nedílnou součástí zeleného čaje, byť si to mnozí konzumenti neuvědomují. Záleží samozřejmě na druhu čaje. Některé odrůdy obsahují kofeinu méně (například Kukicha), zatímco jiné (Gyokura nebo matcha) naopak nabídnou tohoto stimulantu větší množství. Jinak platí, že čím mladší je čajový lístek při utrhnutí, tím více kofeinu obsahuje. Má to svoje opodstatnění, protože kofein v mladých výhoncích rostlinu chrání před hmyzem. Starší, tužší listy už takovou ochranu nepotřebují. 

JAK SE SLOŽENÍ MĚNÍ PO ZALITÍ HORKOU VODOU

Louhování v chladnější (či studené) vodě představuje způsob, jak snížit obsah kofeinu ve výsledném nápoji. Při vyšších teplotách se totiž uvolňuje do vody více kofeinu. A stejně se chovají i katechiny odpovědné za hořkou chuť. Takže méně hořký zelený čaj s nižší dávkou kofeinu vyžaduje louhování v chladnější vodě a naopak. 

 

O zeleném čaji se rozhodně vyplatí něco vědět, protože pak máte jasno v tom, který si vybrat a jak si ho připravit.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.