O výsledné chuti kávy rozhodují i ty nejmenší detaily. Příznivci filtrované kávy se o tom snadno přesvědčí, když vyzkouší různé druhy filtrů.
Bez ohledu na to, jakou metodu přípravy filtrované kávy zvolíte (aeropress, dripper, chemex, vacuum pot), je to právě filtr, který může nápoj posunout o několik levelů výš, nebo naopak kávě ublížit, ačkoliv máte kvalitní, čerstvě umletá zrna a toho nejvychytanějšího pomocníka na přípravu kávy.
Filtry na kávu se od sebe liší nejenom velikostí, ale také použitým materiálem.
V naší nabídce najdete kávové filtry:
Papírové filtry na kávu
Patří k nejpoužívanějším a za jejich zrodem stojí velká milovnice kávy Melitta Bentz. Podnikavé dámě z německých Drážďan kávový sediment v nápoji více než překážel. Neváhala tedy vyzkoušet celou řadu materiálů, přes které by se káva dala filtrovat. Její pozornost upoutal i piják používaný do sešitů. A právě obyčejný savý papír vypůjčený ze synovy aktovky sklidil největší úspěch. V červenci 1908 si paní Bentzová dala papírový kávový filtr patentovat a o pět měsíců později založila dnes už legendární Melitta Bentz Company.
Bělené nebo nebělené?
To je dnes zcela zásadní otázka. Bělené kávové filtry prošly procesem vybělení za použití malého množství chloru nebo kyslíku. Není třeba se obávat jejich zdravotní nezávadnosti, spíš je ve hře otázka dopadu na životní prostředí. Z tohoto pohledu jsou ekologičtější filtry bělené kyslíkem v porovnání s těmi, u nichž byl použit chlor. Řada výrobců proto uvádí, jakou metodou byly jejich filtry běleny.
Nebělené filtry poznáte podle charakteristické nahnědlé barvy, neprošly tak složitým zpracováním a jsou proto vůči životnímu prostředí ohleduplnější. Bohužel ale mohou někdy kávě dodat nepříjemnou „papírovou“ příchuť. S tím se ovšem snadno vyrovnáte, když filtr před použitím prolijete horkou vodou. My doporučujeme proplachovat všechny papírové filtry před použitím, papír získá lepší vlastnosti a káva lepší chuť..
Bavlněné filtry
V naší nabídce najdete bavlněné filtry na kávu Hario určené pro vaccum pot. Jestli jste si při čtení o filtrech papírových lámali hlavu s dopadem na životní prostředí, pak nyní vaše duše ekologa zajásá. Bavlněné filtry jsou totiž určeny pro opakované použití (udává se, že filtr můžete použít cca 100x). Stačí ho vždy propláchnout horkou vodou a nechat uschnout. Takto filtrovaná káva obsahuje více esenciálních olejů, což pro konzumenta znamená bohatší a výraznější chuť.
Nerezové filtry
V první řadě je použití těchto filtrů vysoce ekologické (netvoříte odpad), sice musíte na začátku více zainvestovat, ale v dlouhodobém horizontu ušetříte. Současně byste si měli v porovnání s filtrem papírovým odpovědět na otázku, zda vám jde o jemnější či naopak plnou chuť kávy. Nerezový filtr nemusí „vychytat“ všechen sediment, ale současně zachová vysoký podíl kávových olejů a s ním výraznější chuť.
Phin filtr
Souprava na přípravu vietnamské kávy pomocí phin filtru si u nás v poslední době získává značnou popularitu. I zde pracujete s filtrem nerezovým, měli byste dodržet předepsaný postup a pak už se můžete těšit na skutečně lahodnou kávu.
Jedno je jisté – chuť kávy může velmi snadno ovlivnit jakýkoliv materiál, s nímž přijde do styku. Filtr bývá pomyslnou poslední bariérou, kterou musí káva překonat, než dá vzniknout výslednému nápoji. Vybírejte ho proto s náležitou péčí.
Proč nakupovat kávové filtry k přípravě filtrované kávy u nás?
- Filtr, který je skladem, umíme doručit už druhý den od objednávky!
- Kamenné prodejny v Praze a odběrná místa po celé České republice.
- Máme širokou nabídku produktů k přípravě kávy a čaje, stejně tak i kvalitní kávu.
- Potřebujete poradit? Naše zákaznická podpora je tu pro vás.